18 Mayıs 2012 Cuma

19 Mayıs Atatürk ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı ve Şiirleri



Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı, her yıl 19 Mayıs tarihinde kutlanan, Türkiye Cumhuriyeti'nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin millî bayramıdır. 19 Mayıs 1919'da Mustafa Kemal Atatürk Bandırma Vapuru ile Samsun'a çıkmıştır ve bu gün Kurtuluş Savaşı'nın başladığı gün kabul edilir. Atatürk bu bayramı Türk gençliğine armağan etmiştir.

20 Haziran 1938 tarihli kanunla "Gençlik ve Spor Bayramı" olarak kutlanan bu ulusal bayramın adı 12 Eylül Darbesinden sonra Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı adını almış , 1995 tarihindeki kararname ile ilk "ve" bağlacı kaldırılarak , "Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı" olarak değiştirilmiştir.

İstanbul Valiliği’nin 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları, Taksim Atatürk Anıtı’nda yapılacak törenle başlayacak.

Spor etkinlikleri
Kutlamalar kapsamında, 19-20 Mayıs tarihlerinde Burhan Felek Spor Kompleksi 50. Yıl Spor Salonu’nda Gençlik ve Spor Bayramı Uluslararası Güreş Turnuvası ve Türk Dünyası Kültür Şöleni düzenlenecek.

Aynı tarihlerde Ahmet Cömert Spor Salonu’nda 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı Boks Kupası gerçekleştirilecek. Pendik Kurtköy Spor Salonu’nda 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı Karate Kupası, Gaziosmanpaşa İlçe Temsilciliği’nde satranç turnuvası, Boğaziçi Üniversitesi havuzunda yüzme yarışları, Ümraniye’de halk oyunları gösterileri ve şiir etkinlikleri gerçekleştirilecek.

20 Mayıs Pazar günü, Alibeyköy-Eyüp-Osmanlı Parkı’nda bisiklet turu, Beylikdüzü İhlas Marmara Evleri’nde İhlas Koleji Judo Kupası, Marmara Koleji havuzunda Koç Yüzme Yarışları, Taksim Meydanı ve Kanyon AVM girişinde sokak tenisi etkinliği düzenlenecek.

21 Mayıs Pazartesi günü Burhan Felek Kamp Eğitim Merkezi Konferans Salonu’nda gençlik şöleni, 26-27 Mayıs tarihlerinde Burhan Felek havuzunda paletli yüzme kupası, 27 Mayıs Pazar günü de Bağlarbaşı Spor Salonu’nda jimnastik şenliği yapılacak.

19 Mayıs Şiirleri

19 MAYIS

Buğün 19 Mayıs
Gençlerin bayramı,
Kurdular bandoları,
Yürüdüler cadde,sokak.

Kimi balkonda,kimi dışarda,
Seyrediyor onları,
Herkez bağırğyor
19 Mayıs diye.

Bir baktım çevreme,
Herkez neşe içinde
Yaşasın Gençlik Bayramı,
Yaşasın 19 Mayıs.

19 mayıs

Bin dokuz yüz on dokuz,
On dokuz mayısında,
ATATÜRK`ÜM Samsun`da,
Millete seslenmişti.

Tarihte bir lekesi,
Bulunmayan milletin.
Bundan önce seması,
Kararıp islenmişti.

İşte bu kara günde,
Bu sisi silmek için,
Atatürk`üm Samsun`dan,
Millete seslenmişti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder